Monday, January 31, 2011

Tempahan 30/01/2011

Tempahan 29/1/2011



ni best prend order untuk majlis pertunangan..disebabkan order ni ari sabtu tuan order terpaksa la mai ambik kat umah..hehee..berat gak nak ambik order ni pasal kena ari cuti..last2 dah x p mana..buat p la kan...kurang2 det mashukkk...hehehee..thanks for order...

Wednesday, January 26, 2011

Strawberi Muffin


Hari ni nak tanya strawberi Muffin Mat Gebu..muffin ni dah byk kali buat..mmg sedap..gebu cam tuan punya resepi..hehee..nak tgk resepi tgk sini yer..tiffinbiru

Sunday, January 23, 2011

Soft Butter Bun


Projek hari cuti..bukan bleh dok saja ada ja benda nak buat..hehe..tgk gambaq kat blog mat gebu cantik sgt..tu yg try buat..tapi....rupanya jadi x secantik yang mat buat..huhuu,,,sadis2..nanti nak cuba lagi..


BAHAN-BAHANNYA :-)
140 ml air
1 biji telur, pukul sedikit
30 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1 camca teh bread improver
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
2 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh instant yeast
30 gram mentega
Inti kegemaran (mat guna jem rossel)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 kecuali mentega dan inti, gaul hingga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal, adunan agak lembut sedikit, boleh tabur sedikit tepung masa menguli. Bulat2 kan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik cling, perap 45 minit. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 kecuali inti dalam BreadMaker, pilih setting untuk DOH, tekan ON. tunggu hingga siap.
  2. UNTUK ROTI :- Bahagikan adunan pada 6 bahagian (ini sebab mat buat 1/2 dari resipi diatas yeaa....) kurang lebih berat 55 gram 1 bahagian. Bulat2kan. Ambil 1 bahagian leperkan isi inti rosel 1 camca teh penuh, kemaskan dan bulat2kan. Leperkan sedikit, canai berhati2. Kelar 8 bahagian macam dalam gambar. Buat hingga siap.
  3. Susun dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Biar 40 minit hingga naik, sapu dengan kuning telur, letak 1/2 bahagian ceri, bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan, boleh hidangkan...

Ikan Bakar Sumbat


Menu Lunch hari cuti..resepi ni simple ja..jom tgk


Bahan2
- 2 ekor ikan (disiang dan diperap dengan garam kunyit)


Inti 
- Segenggam kelapa parut
- 5 biji cili kering *
- 6 biji bawang merah*
- 2 biji bawang putih*
- sedikit garam*


* Dikisar @ ditumbuk halus..kemudian digaul dengan kelapa parut..
Masuk dalam perut ikan dan bakar sampai masak..

Saturday, January 22, 2011

Kelas Kek Bersama Chef Khairi





Ni Pestime masuk kelas cara nak wat cheese kek n cara nak hias kek..Chef khairi ni dulu bekerja kat kedai Secret Recipe..n 35% kek kat situ dia yg cipta..termasuk la 2 jenis kek yg dia ajar ni..kek tu semua sedappp sgt..thanks chef..byk tip yang dia bagi tentang coklat masakan n apa secret kek yg dijual kat kedai tu..jeng2...ssyhhh..mana bleh bagitau..hehe kena tanya chef sendiri yer...yg penting dah dapat 2 jenis resepi yg sememangnya sedap..tah bila nak try buat..hehe..walaupun masuk kelas sendirian, aku x kisah janji dapat ilmu..hehee..yg best tu masa nak balik dapat sijil n sedikit kek yg chef tu dah masak....bulan depan chef Ismail n chef Florence plak nak mai..x sabar nak jumpa diorang nih..mesti gamat kelas tu nanti..hehee..ok takat ni dulu..bubai..layan gambar yer...

Thursday, January 20, 2011

Sambal Sotong Kicap


Dah xdak idea nak masak utk dinner malam ni...rodek2 lam tenet jumpa resepi ni kat blog dayang 
sedap tau resepi nih..hehe..ada rasa pedas2 ada rasa kicap....thanks dayang..mintak sher resepi yer..


Bahan-bahan :

  • 7-8 ekor sotong basah (digaulkan bersama serbuk kunyit, tepung jagung dan garam)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1-2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu makan air asam jawa
  • sedikit hirisan cili merah dan daun sup
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 kiub pati ikan bilis
Bahan-bahan kisar :
  • 1/2 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulasbawang putih
 Cara-cara :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Gorengkan sotong selama 30-40 saat. Tuskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan2 kisar hingga terbit bau.
  3. Masukkan cili kisar dan masak hingga garing atau pecah minyak.
  4. Masukkan pati ikan bilis, sos tiram dan kicap manis. Kacau lagi.
  5. Masukkan sotong, cili merah dan bawang besar. Perasakan dgn sedikit garam dan gula jika perlu.
  6. Akhir sekali masukkan air asam jawa.
  7. Setelah masak, hiaskan dgn daun sup dan hidangkan.


Wednesday, January 19, 2011

Kek Keju Coklat


eemmm..sedap betul kek nih..perghhhh..tu dia punya nak bagitau kata kek ni betul2 sodap...hahahaa...
resepi ciluk kat blog K.Liza ..thanks kak..mmg sedap sgh..ni pestime wat cheese kek..kek ni kawan2 opis order untuk acara makan2 kat opis..hehee..tuan yg buat pun tompang ngap sekali la...jom tgk resepi..


KEK KEJU COKLAT 

Bahan Base
 [boleh juga jika nak gantikan dengan kek span vanilla nipis]
200 gm biskut cheese cracker [hancurkan]
3 s/b butter
2 s/b madu

Bahan Keju 
250 gm keju krim Philidephia
60 gm butter
100 gm gula perang
3 kuning telur
1 s/k esen vanilla
3 s/b fresh atau whipping cream
1 s/b tepung gandum ]
2 s/b serbuk coklat ] ayakkan

3 biji putih telur [pukul sehingga gebu dan menjadi ringan]


Cara 
1. Gaulkan semua bahan base dan tekan dalam acuan/loyang yg telah disapukan majerin.
2. Bakarkan dalam oven pada suhu 170'C selama 10 minit.
3. Campurkan krim keju, butter dan gula. Pukul sehingga gebu.
4. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
5. Masukkan esen vanila dan kacau.
6. Masukkan fresh atau whipping creanm dan kacau rata.
7. Masukkan tepung gandun dan serbuk coklat berselang seli dengan putih telur yg telah dipukul. Kacau rata.
8. Masukkan dalam acuan yg ada base dan bakar pada suhu 150'C selama 60 minit.
9. Bila telah masak, biarkan dalam oven sehingga sejuk.
10 Keluarkan dari oven dan parutkan kepingan coklat masakan dan potong dengan pisau yg telah dipanaskan. 

TomYam Campur


Dari Blog Ummi..

Bahan:-

200 gm isi ayam - potong kecil
2 ekor sotong sederhana besar - kerat2
10 ekor udang
2 labu bawang besar - hiris tebal
3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
15 tangkai cili padi thai - ketuk
4 - 5 batang serai - ketuk
2 sudu besar pes tomyam/2 ketul kiub tomyam
5 helai daun limau purut
2 - 3 biji limau nipis - perah jus
4 - 5 cawan air
1/2 batang karot - potong bulat nipis
200 gm bunga kobis
10 batang jagung muda (*ummi x isi ni)
2 inci halia - hiris nipis
2 biji tomato - belah 4
garam
sedikit minyak

Cara Memasak:-

Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan ayam dan masak sekejap dengan menutup periuk. Masukkan air dan biar mendidih. Masukkan serai, bawang besar dan daun limau purut. Masukkan cili padi, pes dan garam. Masukkan udang dan sotong serta sayuran. Akhir sekali masukkan jus limau dan buah tomato. Seimbangkan rasa biar ada rasa pedas, masam dan wangi daun limau purut.

Kailan Ikan Masin


Yang ni pun dari blog dayang....


Bahan-bahan :

  • 1 ikat sayur kailan (dihiris, direndam sedikit dgn air bergaram, bilas dan tapiskan)
  • sedikit ikan masin (dihiris dadu)
  • 4-5 biji cili padi
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 biji bawang merah (dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
Cara-cara : Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan ikan masin dan tumis hingga garing. Masukkan air, sos tiram dan cili padi. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan kailan dan gaulkan sehingga masak.

Siakap Sweet Sour


resepi dari blog dayang 




Bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan siakap (digoreng mcm biasa)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dihirris)
  • 1 labu bawang besar (dipotong bulat)
  • 3 sb sos cili Thai
  • 1 sdt sos ikan
  • 3 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • 1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
  • 1 helai daun limau purut
  • 1/2 biji epal hijau (dihiris dadu)
  • 1 hirisan nanas (dihiris dadu)
  • sedikit kapsikum (dihiris dadu)
  • 1 biji tomato (dihiris dadu)
  • air secukupnya
  • minyak utk menumis
Cara-cara :

  1. Tumis bahan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan sos cili Thai, sos ikan, sos cili dan sos tomato. Masukkan sedikit air.
  3. Setelah mendidih, masukkan daun limau purut, epal, tomato, bawang besar, kapsikum dan nanas. (Kalau kurang masam atau manis boleh tmbh sos cili dan tomato).
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. kacau rata2.
  5. Setelah masak, tuangkan ke atas ikan tadi. Hidangkan.


Tuesday, January 18, 2011

Pandan Egg Tart


Sedap Tat ni..tat telur perisa pandan..memamg best..masa bakar aromanya kan main sodap..hehee
resepi dapat dari blog Mat Gebu ..thanks En. Mat..Mintak share ye resepi..


BAHAN - BAHANNYA :-)
100 g mentega
210 g tepung gandum
50 g gula aising
1/2 camca besar susu tepung
30 g telur (pecah kan 1 biji telur, kacau dan timbang)

BAHAN ISIAN :-)
1 kuning telur + baki telur yang 30 g tadi
60 g susu sejat "IDEAL"
30 g air
25 g gula halus
3/4 camca teh pandan paste
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK PASTRY :- Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, tak payah kembang. Masukkan telur, putar lagi hingga sebati. Masukkan susu tepung dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Rehatkan doh 20 minit. Ambik sedikit doh tadi tekan dalam acuan tat, kemaskan, buat hingga siap. Susun dalam dulang pembakar dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 10 minit. Keluar dan sejukkan.
  2. UNTUK ISIAN :- Satukan semua bahan isian tadi dan kacau dengan whisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis bancuhan dan masukkan dalam jug bermuncung.
  3. UNTUK PANDAN EGG TART :- Panaskan balik oven pada suhu 190C, tuang isian ke dalam kulit tat tadi hingga penuh, tapi berhati2 jengan meleleh ke tepi, nanti melekat dan tat tak boleh ditanggalkan. Bakar semula selama 20 minit hingga permukaan kastard nampak keras dan pastry kelihatan keemasan. Biar tat sejuk sedikit, baru dikeluarkan tart dan sejukkan atas jaringan sepenuhnya.

Bahulu Mekar Kukus


Menu ni dah lama dah buat..cuma ni baru berkesempatan nak tayang..hehe
resepi dapat kat blog dayangjack.blogspot.com
mintak izin share ye kak dayang..hehe



bahan-bahan :
  • 125 g tepung gandum
  • 1 sk double action baking powder (guna baking powder biasa pun bleh)
  • 1 sk ovalette
  • 120 g gula halus(boleh adjust sendiri. DJ guna gula pasir yg dikisar halus)
  • 1 sb pes coklat (DJ guna coklat masak)
  • 1 biji telur
  • 70 ml air suam
  • 70 ml susu segar/susu cair (DJ guna bancuhan susu tepung)
  • sedikit esen vanilla
Cara-cara :
  1. Didihkan kukusan. Sediakan cawan kertas dan alas dgn mangkuk aluminium.
  2. Di dalam mangkuk adunan, satukan kesemua bahan di atas kecuali pes coklat dan pukul hingga kembang dan gebu (jika adunan tidak kembang dan gebu, bahulu takkan menjadi)
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Campurkan adunan dgn pes coklat dan adunan satu lagi dibiarkan kosong.
  4. Tuangkan kedua2 adunan ke dlm cawan kertas secara berselang-seli.
  5. Kukus dgn api kuat selama 15-20 minit mengikut saiz cup yg digunakan.


Kek Pisang


dah macam bantal tgk ke rupanya...hehehe..lawak la plak tgk...bantal2 pun sodap u
ni kes nak selamatkan pisang kat umah..jumpa resepi ni dalam blog duniaresepizieana.blogspot.com
mintak share resepi ni yer..jom tgk resepi..

BAHAN-BAHANNYA :-)

4 biji telur gred "A"
100 g gula halus
1/2 camca teh ovallate
120 g tepung protein rendah (mat belasah guna tepung gandum)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
85 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
120 g pisang embun#
1/4 camca teh soda bicarbonate#
Secubit garam#(#dilecek hingga hancur)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Putar gula halus dengan ovallate hingga rata. Masukkan kesemua telur dan putar hingga kembang dan pekat. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
2. Masukkan pisang lecek, putar lagi dan akhir sekali masukkan mentega cari dan gaul rata menggunakan spatula.
3. Isikan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak. Biar kek sejuk dan hias ikut kreativiti masing2. Jika menggunakan loaf tin atau tin bulat panjangkan masa membakar 20 - 25 minit lagi atau hingga masak......

Monday, January 17, 2011

Bengkang Pandan


menu minum petang....resepi ni di skodeng kat blog hanieliza.blogspot.com 
sedap bengkang ni........mintak share ye k.liza...
resepi tgk kat bawah yer....


Bahan

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
3 cawan jus pandan [ 10 helai daun pandan blend]
1 cawan gula pasir
4 biji telur B
3 s/b majerin
1 s/k garam
1/2 s/k pewarna hijau

Bijan goreng tanpa minyak

Cara 
1. Panaskan oven 180'C selama 15 minit. Gunakan api atas dan bawah.
2. Gaulkan semua bahan supaya sebati. Tapiskan. ~ [kakliza gunakan blender ]
3. Tuangkan dalam loyang 8 x 8 yg telah disapukan minyak.
4. Bakar selama 1 jam tapi setelah 30 minit taburkan bijan dan teruskan bakar lagi.
5. Sejukkan dan potong. Hidangkan.


Tuesday, January 11, 2011

AL FATIHAH


Tanggal 9.1.2011 jam 9.50 malam Tok sebelah suami telah kembali ke Rahmatullah pada usia 91 tahun..semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di dalam golongan org2 yang beriman..Amin Ya Rabbala'lamin.. Al-Fatihah

Thursday, January 6, 2011

Tuesday, January 4, 2011

LEMPENG PEKAK & KARI SARDIN


malam ni x tau nak makan apa..yang pasti nak berpantang makan nasi malam..hehee..kunun2 nak diet la ni..hahahaa..last2 terpikir la nak wat lempeng pekak en.mat gebu..lempeng ni senang n sedap..jom tgk resepi..mintak share ye en.mat gebu...


BAHAN-BAHAN LEMPENG PEKAK :-)
1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan air
3/4 camca teh garam
2 camca besar minyak masak

CARA MEMBUATNYA :-)

Satukan semua bahan2 untuk lempeng, kacau rata dengan whisk dan tapis. Rehatkan adunan 15 minit, nak senang satukan semua bahan lempeng dalam blender dan kisar hingga halus, ketepikan. Panaskan non-stick frying pan. Lenser dengan sedikit minyak masak (mat cuma sapu dengan paper towel yang bersih yang dicelup dalam minyak masak). Tuang kira2 1/4 cawan adunan tadi dan ratakan. Bila permukaan kelihatan pucat, terbalikkan lempeng tadi, masak hingga garing sedikit. Alih dalan pinggan. Ulangi proses memasak hingga siap. Boleh hidangkan bersama kari daging tadi....Selamat mencuba!!....


(dalam resepi en.mat gebu, lempeng ni di makan dengan kari daging..disebabkan kat umah x ada stok daging, ada tin sardin ja..jadi la lempeng cicah kari sardin..hehee)


untuk kari sardin plak, ambik resepi dari blog dayangjack..mintak share ye resepi ni..pasal mmg sodap..dah byk buat..hehehe


Kari Sardin

bahan-bahan :

  • 2 tin kecil sardin
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 2-3 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh dgn sedikit air)
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit air
Cara-cara :
  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan kacau. Biarkan sampai pecah minyak.
  3. Masukkan pes kari dan kacau lagi.
  4. Masukkan sos tomato dan air secukupnya.
  5. Setelah mendidih, barulah dimasukkan sardin tadi. Kacau perlahan2.
  6. Perasakan dgn garam dan gula


Sunday, January 2, 2011

Menu Sarapan Pagi

Roti Goreng Inti Kacang Merah




ni menu sarapan pagi tadi..sedap roti ni lembut n ranggup..sekali balun abis sepinggan..hahahaa..makan ngan abg la bukan sorang....com sekodeng resepi..rujuk kat bawah ni yer....



Sumber Resipi : IlhamdapurBahan-bahan
  • 1/2 cawan air suam* (-/+)
  • 2 cawan tepung gandum (-/+)
  • 2 sudu kecil yis kering (kita guna brand mauripan)*
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar butter cair
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula*
  • inti red bean paste secukupnya - simpan dalam peti dulu baru senang nak bulatkan - kita beli yg dah siap kat bakeri
  • minyak untuk mengoreng
Cara-cara
1. Dalam mangkuk satukan bahan-bahan yang bertanda *. Biarkan seketika (1-2 minit) kemudian masukkan butter cair, kacau sebati.
2. Satukan tepung, garam dan susu tepung. Masukkan sedikit-sedikit kedalam no 1 sambil dikacau guna garfu (kacau buat bulatan jam) sehingga adunan tadi bersatu (menjadi seketul) tapi tidak keras. Kemudian boleh la diuli dengan tangan sehingga adunan menjadi licin dan tidak melekat pada tangan (adunan ni mesti lembut, kalau lembik tambah tepung sikit-sikit je, sapu kat tangan gtuw).
3. Tutup mangkuk dengan plastik wrap atau kitchen towel dan biarkan selama 30 minit. Kemudian tumbuk-tumbuk sedikit doh yang telah naik tadi.

4. Ambil sebesar bola golf pastu leperkan sedikit, letak inti yang telah dibulatkan tadi dan tutup elok-elok. Bila nak goreng leperkan sedikit dulu
6. Panaskan minyak dalam kuali dan boleh lah digoreng sebiji-sebiji sambil simbah minyak panas ke atasnya (supaya ianya jadi kembang dan lembut). Goreng sampai habis. Siap..sedap makan yang panas2


Tips : kalu nak hasil yang lembut n ranggup kena canai sampai nipis2...selamat mencuba

Jalan-Jalan Di Melaka







Dah lama rasanya x menghupdate blog ku ini..hehe..sibuk g bejalan , sibuk ngan bisnes..hehe asik sibuk ja kan..nak story sikit aktiviti ujung ton g jalan kat melaka...
Antara Gambar2 masa g jalan kat melaka..mmg best kat situ..ada rezeki insyaallah akan sampai lagi kat melaka...menginap kat chalet pengkalan balak..best jugak tempat tu...kawasan tempat org mandi manda di pantai..kat situ jugak terkenal dengan kedai ikan bakar..mmg sedap ikan bakar kat situ..nyum2...x sangka menginap kat pengkalan balak jauh rupanya nak ke bandaraya melaka..kat sejam gak la penjalanan...pasni kalau nak kesana nak plan dok kat pantai klebang plak..situ dekat dengan bandaraya melaka..cewah cakap cam ada harapan ja nak p sana plak..hehee..insyaallah..kat melaka sempat jalan2 kat muzium kapal, zoo melaka, taman mini melaka..tempat yg x sempat nak pegi tu kat A famosa, taman buaya n taman rama2...tu yg dok plan nak p pulak..hehehe..yg frust tu tingin nak nek bot keliling bandar melaka..elok dah naik, dah duduk pun..si hero kecik nangis..dia gayat pasal bot tu dok goyang2..last2 semua turun..huhuuu...sib bek belum bayar..ok la cukup la dulu story mory pasal jalan2 kat melaka..bubai