Tuesday, April 26, 2011

Bingka Pandan


Sumber : Ummi




BAHAN-BAHAN

  • 250 ml air
  • 6 helai daun pandan(di blend bersama dan tapis) (*akak bancuh air dengan pandan paste jek)
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung gandum
  • 200 ml santan pekat
  • 250 ml air
  • 3 biji telor gred B
  • 2 sudu besar mentega - dicairkan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh pewarna hijau epal
Sedikit bijan atau kismis untuk hiasan

CARA-CARA
  1. Sebatikan semua bahan, kacau dengan whisk hingga rata, tapis.
  2. Lenser acuan dengan mentega dan panaskan dalam oven sekejap pada suhu 180c.
  3. Keluarkan acuan dan tuangkan adunan tadi, tabur dgn bijan dan bakar selama 35 minit atau hingga masak dan kekuningan. Sejukkan sebelum dipotong.

Bingka Roti Berlauk


Projek ari cuti..daging x dak stok kat umah, ganti ngan daging ayam..tapi rasanya guna daging lembu lagi sodap..hehehe..pa2 pun licin kuih ni..nak try? jom tgk resepi..

Sumber : Mat Gebu

BAHAN KUIH TALAM@BINGKA

  • 6 -7 keping roti putih, dipotong kecil
  • 400 ml santan (mat guna 200 ml santan + 200 ml susu cair)
  • 1 1/2 camca besar tepung gandum
  • 1 1/2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
  • 2 biji telur
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 camca teh gula (yang ni mat tambah)

BAHAN LAUK 
  • 200 g daging cincang
  • 1 biji bawang besar, cincang
  • 1 biji sederhana kentang, kupas dan dadu kecil, rendam
  • 1/2 batang lobak merah, kupas kulit dan dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*(*tumbuk halus)
  • 1 1/2 camca besar rempah kari daging
  • 1 1/2 camca besar sos tomato
  • 1 1/2 camca besar sos cili
  • 1 pokok daun ketumbar, hiris (yang ni mat gebu tambah)
  • 500 ml air
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN HIASAN 
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA 
  1. UNTUK LAUK :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum, masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili. Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah. Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut. Tambah garam dan gula secukup rasa dan masak hingga kering. Akhir sekali masukkan lada hitam dan daun ketumbar, kacau rata, matikan api, angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK BINGKA ROTI:- Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci, alas dasar tin dengan aluminiun, biar berlebih pada kiri dan kanan tin, lenser juga dengan mentega. Ketepikan. Roti yang dipotong kecil tadi direndam dengan santan + susu tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Tuang dalam tin dan bakar 30 minit.
  3. UNTUK BINGKA ROTI BERLAUK :- Keluarkan bingka dari oven tadi. Tekan sedikit dengan sudu. Tabur bahan lauk (n0.1) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali. Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi. Bila masak sejukkan sepenuhnya. Tabur dengan bahan hiasan dan boleh potong untuk disaji sebagai minum petang atau sarapan pagi.

Wednesday, April 20, 2011

CupCakE



besday cupcake...order dari student yg sama..thanks

CupCakE




order dari student 

CupCakE



pestime projek cupcake ni le ropanya...bleh la gagah...hehehee..

HARGA TERBARU

Memandangkan harga barang naik dengan mendadak, saya terpaksa menaikkan harga barangan jualan...senarai harga terbaru bleh tgk kat bawah yer...



  • CHEESE TART : 12 BIJI = RM14.00
        (perisa blueberry, coklat, strawberi & oren)


  • MARBLE CHEESE CAKE : RM30.00
  • KEK KUKUS VELVET : RM24.00
  • KEK COKLAT : RM25.00
  • KEK MARBLE : RM20.00
  • CREAM PUFF : SEBIJI RM0.70



segala kesulitan amatlah dikesali...hehehe

Wednesday, April 6, 2011

Ayam Masak Serai



Resepi dari blog k.liza..dah byk kali buat..baru kali sempat snap gambar...hehee..resepi ni kalu taruk kacang pis dalam tin tu lagi sodap..malas nak beli..hehee...x rugi cuba...

Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan
  • 6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
  • 2 keping asam gelugor
  • Garam dan kunyit

Bahan untuk di kisar:

  • 6 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus

Caranya:

  • Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
  • Angkat ayam dan toskan minyaknya
  • Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing
  • Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
  • Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
  • Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit. Hidangan ini juga sesuai untuk makan di Hari Raya.
* sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam.

Tuesday, April 5, 2011

Kek Marble Trio



Order2 lagi..sedap kek ni pasal ada 3 rasa..lembut plak tu..

resepi dari blog Mat Gebu 

BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
  • 280 g tepung gandum*
  • 1 camca besar susu tepung*
  • 1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
  • 5 biji telur gred A
  • 1 camca besar ovallate
  • 250 g gula halus
  • 30 g gliserin*
  • 20 ml air*(*disatukan)
  • 1 1/2 camca teh coklat emulco
  • 1 camca teh strawberry emulco
  • 1 /2 camca teh rose essence


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
  4. Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.

Kek Besday My Lovely Princess...



Kek Besday My Princess...27.02.2007...yang Ke-4....yang ni ja la Ibu mampu buat..kira ok la kan..hehehee......resepi kek ni bleh tgk kat tajuk kek coklat kukus tu yer...
bukan main seronok dia dapat sambut besday kat taska..cikgu n kawan2 nyanyi lagu besday n tiup lilin..mmg dia hepy sesangat...x berenti cakap thank you ibu..thank you ibu...hehee...terharu plak ibu dengar....

Marble Cheese Cake



yang ni order dari kawan2.......5 bijik cheese kek u kena wat malam tu..n 2 biji kek coklat..fuhhh..pecah rekod...alhamdulillah rezeki..


yang ni lupa plak resepinya..nanti ada masa saya update yer..hehee..sory

Kek Coklat (Kukus)



Tempahan Dari Kawan Opis..Thanks


Resepi ni diciluk dari blog K.Liza , kek ni k.liza buat bakar. tapi daku telah mengubah kepada kukus..hehe..lembut n sedap..hehee...nak resepi tengok kat bawah yer..jom2




Bahan A 

250 gm butter 
250 gm gula perang atau kastor 
4 biji telur gred B 
1 sudu kecil esen vanilla 
250 ml susu segar 

Bahan B [ Ayak ] 
290 gm tepung gandum 
50 gm serbuk koko 
1 sudu kecil nescafe instant 
1 sudu besar baking powder 
1/2 sudu kecil soda bikarbonat 

Cara 
1.
Butter dan gula dipukul sehingga kembang. 
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla 
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar. 
4. Kacau rata dgn senduk kayu. 
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak. 
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat. 

Coklat Topping 
1 cawan susu pekat 
60 gm butter 
50 gm serbuk koko 

1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap. 
2. Tuangkan atas kek dan hias mengikut kretibiti sendiri