Friday, December 3, 2010

KEK GULUNG COKLAT


kek ni pes time aku buat..teruja tgk resepi kat blog ovenkecil.blogspot.com/....mintak izin syer resepi yer...kek ni sedap..cuma masa gulung tu x berapa nak menjadi..merekah sana sini..huhuuu...nak resepi rujuk ni yer...




Bahan-bahan 
: 
3 biji telur gred A @ B #
2 oz gula castor #
1/2 tsp baking powder #
1/2 tsp esen vanilla #
1/2 TBSP ovallete #
1.5 oz tepung gandum, keluarkan 1 1/2 TBSP tepung #
1/2 TBSP susu tepung #
2 oz mentega cair 
1 1/2 TBSP serbuk koko 
butter icing secukupnya 

Kaedah penyediaan : 
1) Masukkan semua bahan bertanda # ke dalam mangkuk mixer dan pukul dgn kelajuan maxima selama    7 – 10 minit or till fluffy.
2) Asingkan 1 1/2 sudu besar adunan putih dan masukkan ke dalam piping bag. 
3) Masukkan serbuk koko ke dalam adunan putih di dalam mixer dan pukul selama 1 hingga 2 minit agar serbuk koko sebati. 
4) Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata. Tuang adunan koko tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya. 
5) Paipkan adunan putih tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
6) Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
7) Keluarkan kek yang telah masak ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat. Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream. Potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment