Monday, May 16, 2011

Kek Pisang



Jeng2..heheee...semalam tgk pisang kat dapur tu dah tahap nazak..sian die kan3...hehee...so, terjadilah kek pisang semalam..kat opis pun ada jamuan nasi lemak..hehee..tambah lagi satu menu kek pisang...kek pisang ni mmg senang, sedap n lembut sgt2..compom x nyesal buat..yg ni saya tambah coklat rice..jom tgk resepi..Thanks K.Ummi..tumpang syer resepi..

Sumber : Ummi



Bahan:-
  • 150 gm pisang emas (Ummi letak 6 biji pisang emas kecil) - lecek
  • 180 gm tepung gandum
  • 180 gm gula perang/gula castor
  • 3 biji telor
  • 120 ml minyak masak
  • 1 st ovalette
  • 1 st soda bikarbonat
  • 1 st baking powder
  • secubit garam
Cara-Cara:-
  1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk.
  2. Putar dengan mixer hingga sebati dan nampak putih.
  3. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak.
  4. Bakar pada suhu 180C selama 40 - 45 minit.

No comments:

Post a Comment