Resepi dari blog k.liza..dah byk kali buat..baru kali sempat snap gambar...hehee..resepi ni kalu taruk kacang pis dalam tin tu lagi sodap..malas nak beli..hehee...x rugi cuba...
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan
- 6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan kunyit
Bahan untuk di kisar:
- 6 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus
Caranya:
- Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
- Angkat ayam dan toskan minyaknya
- Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing
- Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
- Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
- Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit. Hidangan ini juga sesuai untuk makan di Hari Raya.
* sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam.
No comments:
Post a Comment