Sunday, August 14, 2011

Biskut Sarang Semut



seronok buat kuih ni
anak2 rajin tlg ibu wat kuih...hehee
yg kakak rajin susun cup yg adik rajin nak tabur coklat rice
abih la besepah dapur, lepas bakar lagi la sakan satu2 masuk mulut...hehehee, resepi ni mmg tiap2 tahun buat cuma x sempat nak snap gambar ja., resepi ambil dari blog k.liza jugak..


Bahan
 :
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

hiasan 
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil

Cara :
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment