Tuesday, January 4, 2011

LEMPENG PEKAK & KARI SARDIN


malam ni x tau nak makan apa..yang pasti nak berpantang makan nasi malam..hehee..kunun2 nak diet la ni..hahahaa..last2 terpikir la nak wat lempeng pekak en.mat gebu..lempeng ni senang n sedap..jom tgk resepi..mintak share ye en.mat gebu...


BAHAN-BAHAN LEMPENG PEKAK :-)
1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan air
3/4 camca teh garam
2 camca besar minyak masak

CARA MEMBUATNYA :-)

Satukan semua bahan2 untuk lempeng, kacau rata dengan whisk dan tapis. Rehatkan adunan 15 minit, nak senang satukan semua bahan lempeng dalam blender dan kisar hingga halus, ketepikan. Panaskan non-stick frying pan. Lenser dengan sedikit minyak masak (mat cuma sapu dengan paper towel yang bersih yang dicelup dalam minyak masak). Tuang kira2 1/4 cawan adunan tadi dan ratakan. Bila permukaan kelihatan pucat, terbalikkan lempeng tadi, masak hingga garing sedikit. Alih dalan pinggan. Ulangi proses memasak hingga siap. Boleh hidangkan bersama kari daging tadi....Selamat mencuba!!....


(dalam resepi en.mat gebu, lempeng ni di makan dengan kari daging..disebabkan kat umah x ada stok daging, ada tin sardin ja..jadi la lempeng cicah kari sardin..hehee)


untuk kari sardin plak, ambik resepi dari blog dayangjack..mintak share ye resepi ni..pasal mmg sodap..dah byk buat..hehehe


Kari Sardin

bahan-bahan :

  • 2 tin kecil sardin
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 2-3 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh dgn sedikit air)
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit air
Cara-cara :
  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan kacau. Biarkan sampai pecah minyak.
  3. Masukkan pes kari dan kacau lagi.
  4. Masukkan sos tomato dan air secukupnya.
  5. Setelah mendidih, barulah dimasukkan sardin tadi. Kacau perlahan2.
  6. Perasakan dgn garam dan gula


No comments:

Post a Comment