Tuesday, January 18, 2011

Pandan Egg Tart


Sedap Tat ni..tat telur perisa pandan..memamg best..masa bakar aromanya kan main sodap..hehee
resepi dapat dari blog Mat Gebu ..thanks En. Mat..Mintak share ye resepi..


BAHAN - BAHANNYA :-)
100 g mentega
210 g tepung gandum
50 g gula aising
1/2 camca besar susu tepung
30 g telur (pecah kan 1 biji telur, kacau dan timbang)

BAHAN ISIAN :-)
1 kuning telur + baki telur yang 30 g tadi
60 g susu sejat "IDEAL"
30 g air
25 g gula halus
3/4 camca teh pandan paste
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK PASTRY :- Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, tak payah kembang. Masukkan telur, putar lagi hingga sebati. Masukkan susu tepung dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Rehatkan doh 20 minit. Ambik sedikit doh tadi tekan dalam acuan tat, kemaskan, buat hingga siap. Susun dalam dulang pembakar dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 10 minit. Keluar dan sejukkan.
  2. UNTUK ISIAN :- Satukan semua bahan isian tadi dan kacau dengan whisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis bancuhan dan masukkan dalam jug bermuncung.
  3. UNTUK PANDAN EGG TART :- Panaskan balik oven pada suhu 190C, tuang isian ke dalam kulit tat tadi hingga penuh, tapi berhati2 jengan meleleh ke tepi, nanti melekat dan tat tak boleh ditanggalkan. Bakar semula selama 20 minit hingga permukaan kastard nampak keras dan pastry kelihatan keemasan. Biar tat sejuk sedikit, baru dikeluarkan tart dan sejukkan atas jaringan sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment