Wednesday, January 19, 2011

TomYam Campur


Dari Blog Ummi..

Bahan:-

200 gm isi ayam - potong kecil
2 ekor sotong sederhana besar - kerat2
10 ekor udang
2 labu bawang besar - hiris tebal
3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
15 tangkai cili padi thai - ketuk
4 - 5 batang serai - ketuk
2 sudu besar pes tomyam/2 ketul kiub tomyam
5 helai daun limau purut
2 - 3 biji limau nipis - perah jus
4 - 5 cawan air
1/2 batang karot - potong bulat nipis
200 gm bunga kobis
10 batang jagung muda (*ummi x isi ni)
2 inci halia - hiris nipis
2 biji tomato - belah 4
garam
sedikit minyak

Cara Memasak:-

Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan ayam dan masak sekejap dengan menutup periuk. Masukkan air dan biar mendidih. Masukkan serai, bawang besar dan daun limau purut. Masukkan cili padi, pes dan garam. Masukkan udang dan sotong serta sayuran. Akhir sekali masukkan jus limau dan buah tomato. Seimbangkan rasa biar ada rasa pedas, masam dan wangi daun limau purut.

No comments:

Post a Comment